Povoljan francuski bijel vino koje vjerojatno ne znate

Kad razmišljam o bijelom vinu iz Francuske, moj um ide ravno u dolinu rijeke Loire, konkretno na imenima Sancerre i Pouilly-Fumé. Ova su vina oštra i blistava – upravo ono što tražim u bijelom. Cjenovna oznaka na tim vina, međutim, često je zastrašujući.

Zato sam pogledao u drugu francusku vinsku regiju. A ako, poput mene, poželite bijelu boju koja je savršeno zabavna, jedinstveno dostupna i rijetko skupo, i vi to trebate uzeti u obzir. Moglo bi te samo iznenaditi.

Zašto je vrijeme za razmatranje White Bordeaux

Ove godine napokon sam naučila o radosti koja je bijela Bordeaux. Da, Bordeaux! Znaš, onu regiju koja ima reputaciju proizvodnje crnih vina koju biste trebali godinama godinama i godinama? Da, to područje.

Istina je da, u usporedbi s proizvodnjom crnog vina, bijelo vino je prilično mala, što čini samo oko osam posto proizvodnje regije. Ali potpuno sam pogođen. Ova bijela vina su neponovljivi heroji regije. Dovoljno se ne može reći o tome kakvi bi dragulji mogli biti.

Izgledaju svijetlo i voćno, ukusno i lagano slane. Oni mogu napraviti velike aperitive (pogotovo ako poslužujete plodovima mora), ali oni također mogu imati dovoljno oomph da stoje uz piletinu i – osobito! – purica.

I šokantno su pristupačni.

Kratak uvod u White Bordeaux

Bijela Bordeaux obično je mješavina dvaju grožđa: Sauvignon Blanc i Sémillon. Sauvignon Blanc donosi one svjetleće, voćne note i svijetlu kiselost, a Sémillon nudi teksturu, strukturu i mineralnost. Ostali grožđe kao što su Muscadelle i Sauvignon Gris (malo spicier i s malo više tijela od Sauvignon Blanc) pojavljuju se s vremena na vrijeme, kao i.

Mješavina dvaju grožđa slična je Sauvignon Blancs iz drugih regija, poput Sancerrea, ali s značajnom razlikom. Dodavanje sémillon većini Bordeauxovih bijelih mješavina daje teksturu. To čini za više srednje tijelo vina. Ako obično pijete Sauvingon Blanc iz Loire, međutim, mislim da će vam voćni bijelci iz Bordeauxa (tj. Oni koji su pretežno Sauvignon Blanc) vrlo dobro odgovarati.

(Slika kredita: Lauren Volo)

Što tražiti kada kupujete bijele Bordeaux

Kada kupujete bijelo vino iz Bordeauxa, najbolje je razmotriti što (i ako) jedete nešto s vinom. Možete učiniti sve što želite iskreno (neću suditi), ali veliki savjet sam nedavno naučio da ako je vaše vino je teško na Sauvignon Blanc, to je bolje da ga piti sam po sebi ili za lagane zalogaje; ako je vaše vino više Sémillon-heavy, to je bolje za obrok (kao i Dan zahvalnosti).

Najzaslužnija područja proizvodnje bijelog vina su Graves i Pessac Leognan, ali vina iz ovih područja, kako biste očekivali, koštaju malo više. Većina bijelog vina zapravo se proizvodi u području poznatoj kao Entre-Deux-Mers; vina iz Entre-Deux-Mersa smatraju se nekima od najboljih bijelih vina u Bordeauxu.

Konačno, a možda ćete čuti puno o berbi s crvenim vinima iz Bordeauxa, to zapravo nije razmatranje s bijelim vinima iz regije. Dok je neko bijelo Bordeaux bolje s dobi, većina može (i treba) biti konzumirana odmah.

5 Bijela Bordeaux pokušati ispod 20 dolara

  • Clos De Lunes Blanche 2013
  • Chateau Thieuley Bordeaux Blanc 2014
  • 2010 Chateau Graville – Lacoste, Graves
  • Chateau Peybonhomme Les Tours Le Blanc Bonhomme 2014
  • Chateau Trebiac Graves 2014