Ovo je ono što stroj za pranje posuđa zapravo radi s vašim nožem

Dan kada ste kupili perilicu posuđa, vjerojatno ste mislili da ste zauvijek odustali od pranja ruku, zar ne? Ne tako brzo. Ne može sve i ne bi trebalo ići u perilicu posuđa, uključujući i kuhinjski alat koji vjerojatno koristite svaki dan: vaš nož. Dragocjeno je, to je skupo, i vaš je perilica posuđa polako ubija.

Imamo šest stručnjaka za noževe (naš “stručnjak za rezanje” stručnjaka, ako hoćete) koji smo se ponovo i ponovo savjetovali. Nisu uvijek u potpunom dogovoru, ali s obzirom na vaše lopatice i perilicu posuđa, one su 100 posto ujedinjene. “Molim te, molim te ne stavite nož u perilicu posuđa “, izjavio je Josh Moses, suosnivač u Misenu. Taylor Erkkinen, suosnivač Brooklyn Kitchen-a bio je još tupiji:” Ne znam što radiš nožem što možeš Samo ga očistim.

Ostale stvari koje ne bi smjele u perilicu posuđa: 11 stvari koje vjerojatno ne biste trebali staviti u perilicu posuđa

Ono što se stvarno dešava s nožem tijekom ciklusa pranja

Prvo, postoji toplina i vlažnost s kojima se boriti. Vjerojatno ne volite biti vrući i mokri; niti vaš nož ne.

“Visoka temperatura i vlaga perilice mogu ozbiljno oštetiti i čelik i ručku”, objašnjava Mojsije. To je osobito istinito ako je oštrica ugljični čelik (veća je vjerojatnost da hrđe) ili ima drvenu ručku. (Nemoj staviti drvenu žlicu u perilicu posuđa, zar ne?).

Zatim slijedi turbulencija. (Ponovno, želite li se zajebati?)

“Vodeni mlazovi u stroju za pranje posuđa mogu uzrokovati da nož skoči u bilo što drugo u stroj za pranje posuđa i može oštetiti rub”, kaže Mojsije. “To je dobar način da brzo uništimo nož.” Usput rečeno, keramički noževi imaju veći rizik jer su tako krhki. Jedan ciklus može čipati oštricu ili ga ugurati u dva.

  Trajna tradicija "Sjedeći porch"

Onda su deterdženti, koji mogu biti jednako opasni kao i sami strojevi, uzrokujući da noževi dosadne ili obezbojenje.

Konačno, vaši noževi na stranu, tu je stvar sve ostalo što ide u perilicu posuđa, uključujući prste kada ih iskrcate. Tvoji noževi mogu ogrebati šalice, tanjure, pa čak i stvarni stroj. Usmjerite ih, mogu oštetiti kosu posuđa; pokažite ih i riskirajte ozljedu.

Dakle, kako trebate oprati svoje noževe?

Za većinu noževa, ručno pranje vrućom, sapunskom vodom će učiniti – ili čak samo tople vode. “Vruća voda – samo kapnite vodu, a ne kipuću vodu”, savjetuje Eivin Kilcher, autorica kuharica i zvijezda Discoveryove Aljaska: Posljednja granica. “Ponekad, ako moramo koristiti sapun, ja ću ih uljiti”, dodaje on.

Pogledajte kako je to učinjeno: Najbolji (i najsigurniji) način za čišćenje tvrdih radnih noževa