Najbolji način organiziranja hladnjaka

Ako ste preuzeli zastrašujući zadatak čišćenja hladnjaka, trebali biste sebi dati zasluženi patak na leđima! No, kada su se svi istekli mirisi bacali i police su obrisane čistim, što je najbolji način da se sve vrati natrag? Da li je stvarno bitno gdje stvari idu?

Kako profesionalne kuhinje organiziraju hladnjak

Prilikom organiziranja hladnjaka, volimo koristiti profesionalne i restoranske kuhinje kao modele, jer imaju svoje hladnjake u vidu sigurnosti hrane. Njihov način da to rade je organiziranje na temelju temperature koju hranu treba kuhati.

Stvari koje ne trebaju kuhati da budu sigurne za jesti (poput pripremljene hrane ili ostataka) stavljaju se na vrh, a sve ostalo se organizira prema dolje na temelju temperature koju treba kuhati, s namirnicama koje se trebaju kuhati na najvišu temperatura (kao što je piletina) se nalazi na dnu.

Kada je organiziran na ovaj način, svaka križna kontaminacija koja se dogodi neće biti problem jer se hrana koja je kontaminirana mora kuhati na višu temperaturu od hrane koja se nalazi iznad njega koja bi možda bila opuštena.

Strategija

Pa kako ćemo usvojiti svoj način organizacije? Evo strategije koja koristi iste principe, prilagođene konfiguracijama kućnog hladnjaka.

1. Gornje police: Ostaci, pića i hrana za pripremu hrane (poput jogurta, sira i jela).

2. Donju police: Sirovi sastojci namijenjeni su za kuhana jela.

(Slika: Gina Eykemans)

3. Vrata: Vrata hladnjaka su najtopliji dio hladnjaka, tako da bi trebale biti samo začini. Nemojte stavljati jaja ili mlijeko u vrata, jer ih treba staviti u hladniji dio hladnjaka.

povezan: Alton Brown pomogao mi dobiti moj hladnjak organiziran. Evo kako.

4. Ladice: To može biti lukav. Budući da su dizajnirani da drže proizvode pri određenim vlažnostima, ima smisla spremati voće i povrće. Ali obično su na dnu hladnjaka, tako da možemo riskirati kontaminiranje našeg svježeg povrća ako stavimo meso na policu iznad.

Neka rješenja?

  • Ako imate dvije ladice, napravite jednu od njih isključivo za povrće, a drugu isključivo za sirovo meso.
  • Ako je jedna ladica iznad drugog, upotrijebite najnižu ladicu za meso. Ako su poredani, bilo ladica bi bila u redu. Očistite ladicu koju često koristite za meso.

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

  • Trebate li obje ladice za voće i povrće? Ako je neophodno staviti sirovo meso iznad drugih namirnica, improvizirajte vlastitu ladicu za meso pomoću bistrog plastičnog spremnika koji će uhvatiti slučajne kapljice i sigurno držati meso od svega ostalog.

Čitaj više: Stavite zasebni spremnik u hladnjak za meso

Koji drugi savjeti za organizaciju frižidera imate? Podijelite ih u komentarima!