Najbolje cjenkanje: Stari overholt roštilj

2010_10_22-OldOverholtRye.jpg

“Imate li omiljeni duh za cjenjkanje? Nešto s nižom cijenom od prosječne cijene koja uvijek pruža veliku vrijednost?”

U srpnju sam postavio ovo pitanje sedam stručnjaka za bar i uslijedila je živa rasprava. Sada kada se hladniji okusi i okusi okreću prema tamnijim duhovima, čini mi se da je savršeno vrijeme da vam kažem o svom osobnom odabiru: Stari overholt raž.

Srdačno poznat oko moje kuće kao “Stari kaput”, Old Overholt ravno rožnji viski dugo je bio kućni bar trapezak za mene. Evo zašto:

  1. To je pristupačno. Po cijeni od $ 20 (obično u rasponu od $ 15 do $ 18) za bocu od 750 ml, Old Overholt je dobar posao. Iako možda neće imati sve složenosti i dubine slojevite tekućine, kao što su neki od malih šarža dostupnih na tržištu, Old Overholt čini izvrsnu mikser – s mnogo nižom cijenom.
  2. To je suho kušanje. Ravni raž viski kao što je Old Overholt napravljen je s najmanje 51 posto rožice, što čini vrlo različit profil okusa od onog njezinog sladjeg, okruglog okusa, bratića, burbona, koji je napravljen s najmanje 51 posto kukuruza. (Razmislite o ukusu raženog kruha u usporedbi s kukuruznim kruhom ili kukuruzom na klipu.) Imam osobnu sklonost okusima na suhom kraju spektra, pa kad je riječ o vrstama američkog viskija, raž je moja pustinja -Island pick.
  3. To je preživio. Osnovan 1810. godine, Old Overholt je tijekom godina gubio udio teškoća. Prvo je postojala Zabrana koja je zatvarala vrata destilerije 1920-ih i početkom 1930-ih. Tada su slijedili desetljeća, kada je raž više nije američki viski po izboru, a barmeni počeli miješati klasične koktele poput Manhattana i Old Fashioneds s burbonom. No, kroz sve to, Stari Overholt ostao je postojan, ako je tih, prisutnost dućana. Prije tekućih koktela i duhova renesanse, to je često jedina raž koja se mogla naći na polici.
  4. To čini neke velike klasične koktele. Sazeracs. Stari modni nakit. Algonquini. Manhattans. Sve sam ih testirala sa starim Overholtom kod kuće i bili su vrlo zadovoljni rezultatima.
  5. Više o tim Manhattansima. U danima kad sam samo okusio Manhattan napravljen s burbonom, uvijek sam ih pronašao nejasno previše slatko za moju naklonost. Ali jednom kad sam počeo načiniti manhattans stari način – s raži whisky – da se sve promijenilo. Imajući bocu stare Overholt na ruci, napravio je ljubavnicu na Manhattanu.

Imate li omiljeni trgovački duh? Omiljena raž? Ako je došlo do burbona ili raži, što bi vaš pustinjski otok bio?

Apartment Therapy Media poduzima sve napore kako bi ispitao i pregledao proizvode prilično i transparentno. Stavovi izraženi u ovom pregledu predstavljaju osobne stavove recenzenta, a ovaj pojedini pregled proizvoda nije sponzoriran ili plaćen na bilo koji način od strane proizvođača ili agenta koji rade u njihovo ime.

Nora Maynard je dugogodišnji kućni mixolog i povremeni instruktor u Astor Centru NYC-a. Ona je suradnica Poslovanje hrane: enciklopedija industrija hrane i pića i primatelj je američke udruge za jaja u kulinarskom pisanju u Koloniji pisaca u Dairy Hollowu. Prethodno je pokrivala hranu i piće u filmu The Kitchn u svom tjednom stupcu The Celluloid Pantry.

Povezano: Najbolja cjenkanja: 7 vrhunskih stručnjaka iz barova

(Slika: Nora Maynard)