Koliko dugo trebate koristiti svoju kuhinjsku spužvu?

Prljava spužva je samo … prekršajna. Znaš o čemu govorim – onim ravnim, sivim, pahuljastim sredstvima za čišćenje koje nalazite u uredskim kuhinjama i apartmanima za prvostupnike. A taj miris! Nema ništa ogromnije od pranja posuđa sa smrdljivom spužvom – osim toga, nakon što vam ruke budu mirisne poput smrdljive spužve. Fuj.

Ipak, ovo je posao: ta prljava spužva bila je prljava dugo prije nego što je počela pokazivati ​​svoju dob. Potrebno je neko vrijeme da se troše one vlakna, a bakterije i prljavštine stvaraju se unutar spužve toliko da bi bili vidljivi. Ako je upravo to što ste sad pored vašeg sudopera, molimo vas da ga bacite! Zatim slijedite ove smjernice, tako da nikad više nećete doći do te točke.

3 pitanja kako biste se zapitali da određuju životni vijek vaše spužve

“Koliko dugo će vaša spužva trajati mnogo ovisi o tome što je napravljeno, za što ga upotrebljavate i kako se brinete o tome”, kaže Melissa Maker, autorica Očisti moj prostor.

1. Koja je tvoja spužva??

Neke spužve su izrađene od celuloze, vlakana poput papira, dok su druge izrađene od umjetnih materijala. Celulozne spužve imaju tendenciju da drže više mrlja, jer su vlakna poroznija, što znači da oni ne traju dugo.

(Slika: KPG Payless2 / Shutterstock)

2. Kako koristite svoju spužvu?

“Neki ljudi imaju drugačiju spužvu za svaku aplikaciju – poput onih za jelo, drugi za šalter, a jedan za ostatak kuhinjskog čišćenja – dok mnogi koriste istu spužvu za sve te poslove”, kaže Maker. Očito, dosadašnja metoda će dovesti do dugotrajne spužve.

3. Koliko često čistite spužvu?

Kada je riječ o brigu o spužvi, većina nas vjerojatno ne obrađuje stvari na način na koji Maker predlaže: Kaže da trebamo čistiti naše spužve što je više moguće. “Neki to misle, jer spužvu koriste sapunom i vodom, spužva postaje čista dok ih upotrebljavaju – ali to jednostavno nije točno!” ona kaže. Bitovi hrane mogu ući u vlakna, a ako se vaša spužva ne suši sve na putu, plijesni i bakterije također mogu rasti. Maker čisti svoje spužve barem svaki drugi dan u stroju za pranje posuđa i dopušta da se potpuno osuše na zraku.

Bottom Line: Promijenite svoje spužve barem svakih nekoliko tjedana!

Čak i ako očistite i brinete za svoje spužve, trebate biti spremni i voljni ih pustiti – i prilično često, kaže Maker. Za nju to je svakih četiri do šest tjedana, budući da ima izvrsnu rutinu održavanja spužava; za sve ostale, to će biti češće.

3 Spužve volimo

  • Pročistite tatu, 14 $ za četiri
  • Trader Joe’s pop-up spužve, 9 dolara za 12 godina
  • Casabella Assorted Scrub Sponges, 4 dolara za tri

Ako niste sigurni, samo ga bacite. Bolje da to učinite prerano nego da “očistite” posuđe s bakterijom natopljenom pjenom, br?

Više o spužvama

  • Cheesy Kuhinja Čišćenje Proizvod Ne mogu živjeti bez
  • 5 stvari koje biste trebali znati o spužvi
  • Spremite svoje spužve u perilicu posuđa!

Koliko često mijenjate svoje spužve?