Ako želite pristupačni nizozemski peć, evo što trebate znati

Nema sumnje o tome – kuhanje s emajliranom lijevanom željeznom nizozemskom pećnicom je pravi užitak. Izgledaju sjajno u našim kuhinjama i na našim stolovima, a oni dobro zadržavaju toplinu, istinski su poput mini peći, pogodne za jela od juha, pečenja, brašera i pečenja crusty artisan breads.

Jedini ulov je često dolaze s strmim cjenikom. Šest kvartala Le Creuset ili Staub prosječno iznose oko 300 dolara. Obje marke su izrađene u Francuskoj i dolaze u širokom rasponu boja, ali ako ste fleksibilni na te dvije točke, imat ćete široku lepezu pristupačnih opcija.

Evo što trebate znati.

(Ocjena slike: cilj)

1. Možete odreći emajl.

Začinjena, pet-kvartana od lijevanog željeza, nizozemska pećnica bez ikakve emajla, samo će vas vratiti oko 30 dolara od Lodgea, dugogodišnje tvrtke u SAD-u. Ovi lonci rade isto kao i emajlirani lonac i još su bolje za prženje, jer nema rizika od pucanja cakline. Jedini je predostatak da nisu idealni za kiselu hranu, osim ako je vaša nizozemska pećnica jako dobro začinjena. (Kiselost može reagirati s željeza i učiniti hranu okusom metalik.)

Kupiti: Lodge Cast Iron Nizozemski pećnica 5 kvart, 30 dolara na Targetu

(Slika: Amazon)

2. Ili se odlučite za nehrđajući čelik.

Lijevano željezo ne zagrijava ravnomjerno, i ne reagira brzo na promjene temperature, pa ako možete imati samo sobu u svojoj kuhinji za jedan veliki lonac, odlučite se za običan ‘nehrđajući čelik. Lakši je i malo više svestran. Gotovo sve što možete učiniti u loncu od lijevanog željeza, možete to učiniti u nehrđajućem čeliku (osim ako ga zapravo ne želite staviti na vatru).

Neće reagirati s kiselom hranom i to će zagrijavati vodu za tjesteninu ili izbjeljivanje veggies daleko brže. Da, lijevanog željeza zadržava toplinu bolje, što je izvrsno za pletenice koje trebaju duge žarulje pri niskoj i ravnomjernoj vrućini. Ali to je više problem kad kuhate na štednjaku. Prilikom kuhanja u pećnici, gdje nježno grijanje može okružiti posudu, nehrđajući čelik i lijevano željezo izvode se gotovo jednako.

Bilješka: Postoji jedna situacija koja bi željezno lijevanje mogla biti bolji izbor za vašu kuhinjsku posudu – ako želite ispeći obrtničke kruhove. Oni dolaze fantastično kad su pečeni na visokim temperaturama u predgrijani lijevanog željeza nizozemskom peći. Ako vam je to važno, odustanite od nehrđajućeg čelika, podignite svoje biceps i navikli čekati malo duže da se kuha voda.

Lonci od nehrđajućeg čelika mogu se skupljati, naravno, ali su praktički neuništivi. To može oštetiti ako ga ispustite, ali se neće ispucati, ili vaš sudoper ili pod. I nećete imati nikakvih problema s usitnjenom ili bojenom emajlom. Potražite posudu koja je širi od visokog, što će vam dati više površine za smeđivanje i omogućit će bolje isparavanje da koncentrira okuse vaše posude.

Kupiti: Cuisinart 5-kvart Nizozemski peć, 41 dolara

(Ocjena slike: cilj)

3. Ako imate srce postavljeno na emajl, imate opcije.

Ljepota emajliranog lijevanog željeza je legitimno razmatranje. Kada je nešto tako očaravajuće, veselite se kuhanju i čini proces još više duše zadovoljan. No, ako si ne možete priuštiti trošak francuskih robnih marki, još uvijek imate mogućnosti.

Mnogi kuhari stručnjaci smatraju najboljom opcijom za proračun emajliranog lijevanog željeza. Četrdeset kvadratni lonac u prosjeku iznosi 50 dolara. To je 300 dolara manje nego Le Creuset. I u vlastitom testu, kao i onima koje provode mjesta kao što je America’s Test Kitchen i Wirecutter, Lodge provodi barem kao i skuplje francuske marke.

Kupiti: Lodge Enameled Cast Iron 6-kvart Nizozemski pećnica, $ 50 na Targetu

Ali, za razliku od njihovog redovnog lijevanog željeza, koji se proizvodi u Tennesseeju, emajlirano lijevano željezo proizvedeno je u Kini. Čini se da to vrijedi za sav proračun emajliranog lijevanog željeza. Međutim, Lodge kaže da imaju strogi nadzor nad trećim stranama. Potrošači i stručnjaci obično izvješćuju da je loža caklina vrlo izdržljiva, a ako se nešto dogodi s njom, Lodge ima jednu od najcjenjenijih životnih garancija svih proizvođača.

Postoji barem desetak drugih brandova koji su ušli u emajliranu igru ​​od lijevanog željeza – Tramontina, IKEA, Cuisinart, kolekciju Martha Stewart u Macy’s, Cooks at JCPenney, popis ide dalje i dalje. Imajte na umu da većina imaju oznake cijena u rasponu od $ 100, ali često ih možete postići na dubokom popustu. Međutim, boje su obično ograničene, a nadzor kvalitete možda neće biti tako strogi.

Ići kupovati: 5 nizozemskih peći za 50 dolara ili manje

Evo što treba paziti kada kupujete proračun zelenom loncu od lijevanog željeza.

  • Čips u caklini: Ako vidite čip, izbjegavajte. Vjerojatno će se povećati. Svaka velika gruba zakrpa znači da se pijesak nije posve očistio od lonca nakon što je izašao iz kalupa, a ovo područje vjerojatno će i lako zamijeniti. Također, većina emajliranih lonaca imaju crni rub. Ovo nije izliveno željezo, to je crna matirana emajla, stoga još uvijek trebate provjeriti obruč za žetone.
  • Poklopac čvrsto povezan: Poklopci koji se ne uklapaju ispravno će utjecati na vaše vrijeme kuhanja, ubrzavanje isparavanja i eventualno isušivanje hrane. Neki stručnjaci kažu da ne želite da se previše čvrsto približi, jer tada ne dolazi do dovoljnog isparavanja. Ali, zaista, uvijek možete skinuti poklopac i smanjiti tekućinu kada se posuđe učini.
  • Podlozi ili prstenovi ispod poklopca: Ovo je stvar sklonosti. Oni pomažu da kondenzacija na poklopcu dodiruje sastojke u sredini lonca, a ne samo kapanje po stranama, ali ovo je samo u obzir pri kuhanju na ploči za pećnicu (ne postoji mnogo kondenzacije u toplini peći) i to je samo važno za dugo kuhane pečenja koja bi se mogla isušiti na vrhu inače. Šiljci čine poklopcima nešto teže očistiti i uvijek možete ponovno stvoriti fiziku stavljanjem komada pergamenta na vrh lonca, ispod poklopca.
  • Široko dno: Cilj za najmanje osam inča širine na dnu, tako da smeđa meso za gulaš nije bazillion-batch posao.
  • Boja interijera: Kao Staub, IKEA’s lonci su crna mat caklina iznutra. To znači da neće biti mrlje i dugo će izgledati potpuno novo. Ali to također znači da je teže procijeniti je li vaša ljubav pretjerano tamna ili je vaš luk pravilno karameliziran.
  • Zakrivljene ili ravne strane: Posude s ravnim stranama mogu učiniti malo teže doći do hrane u pukotinama. To nije problem s posudama s zakrivljenim stranama.
  • Dobar gumb: Plastični gumbi se ne zagrijavaju na pećnici, ali također ne mogu izdržati visoku toplinu u pećnici. Ako planirate kuhati na visokoj temperaturi, kao kod izrade kruha, odaberite lonac s metalnim gumbom. Ili možete naručiti metalni gumb za zamjenu.
  • Široke ručke: Budite sigurni da su ručke dovoljno velike i udobne za vas i vaše lonce. I zapamtite da posude postaju teže nakon što su napunjene hranom. Čvrsto držanje je važno.
  • Glowing recenzije: Ako se oslanjate na recenzije Amazonovih kupaca, uvjerite se da dolaze od ljudi koji su ih stvarno stavili na test. Također, imajte na umu da duds dogoditi svakom proizvođaču, pitanje je da li ili ne to je bol (ili čak i moguće) da biste dobili zamjenu. Također, provjerite jesu li jamstva proizvođača.

Jeste li uštedjeli novac na svojoj nizozemskoj peći kupnjom bez emajliranja? Ili ste dobili marku prihvatljivu budžetu koja nije bio Le Creuset ili Staub? Recite nam o tome u komentarima u nastavku!