5 stvari koje trebate znati o čišćenju ugrađenog ledera vašeg zamrzivača

Nešto je bolje u vrućem ljetnom danu nego punjenje visokog stakla potpuno prepunog kocki leda, a zatim prskanje nešto na vrhu – bilo voda, LaCroix ili nešto jači – za super hladno osvježenje. Ali ako taj led ima miris, ili ostavlja malo sitnih komadića u piću? To sigurno uništava trenutak.

Pogotovo u područjima s tvrdom vodom, minerali se mogu držati kalupa ledene kocke vašeg aparata za vrijeme ciklusa zamrzavanja, eventualno formirajući tvrde, ljuskave naslage u ledu. Na kraju, ti depoziti mogu razbiti neželjenu prevlaku u kalupima leda i ozlijediti proizvodnju leda. A ako pohranite nešto smrdljivo u zamrzivač, led može apsorbirati miris – pa čak i nakon što miris nestane, bilo koji stari led može zaraziti novi led, stvarajući smrdljivu hrpu nakon smrdljive serije.

Zato morate očistiti tvornicu leda. Ne brinite se – to nije tako teško. Evo što trebate znati o zadatku.

1. Da, zapravo morate to učiniti.

Sjećaš li se što sam rekao o tim ljuskavim naslagama? Vi sigurno ne želite da stvari (ili bilo što drugo) u ledu! Očistite uređaj za izradu leda barem jednom godišnje, ili češće ako imate tvrdu vodu. Osim toga, izvući smeće svakih nekoliko mjeseci da biste dobili osloboditi od kocka koje su upijale mirise.

(Slika: Maria Siriano)

2. Važno je odspojiti aparat iz utičnice.

Ne brinite – zamrzivač se neće dugotrajno odspojiti, a njegov sadržaj neće biti pokvaren. Ovo je važan korak jer to znači da stroj neće napraviti led dok radite tamo i onemogućuje prljavštinu od ulaska u mjesta koja ne bi trebala biti.

(Slika: Maria Siriano)

3. Razmislite koliko god možete.

Ako morate izvući odvijač i ukloniti neke vijke, učinite to. Izvadite smeće i izvucite koliko god možete – bez previše daleko da se nećete moći sve vratiti zajedno. (Jednom kada se izradi led, možete ponovno uključiti hladnjak.) Što više možete pristupiti čišćenju, to bolje.

(Slika: Maria Siriano)

4. Dajte sve dobro čišćenje.

Po potrebi upotrijebite toplom vodom i pokupiti led, da biste uklonili sve izgrađene ledene čipove (ali ne koristite ledeni poklopac ili bilo koji oštar predmet na ledu ili mehanizmu za točenje, jer to može oštetiti te dijelove). Zatim upotrijebite krpu za posuđe ili spužvu i posuđe ili mješavinu octa (pola octa, pola vode) kako biste obrisali posudu za led i izvana leda. Možda ćete trebati četkicu za zube kako biste stigli do ledenog plijesni kako bi se uklonili oštećeni vodeni talozi. Ako još neko vrijeme niste (ili ikad) očistili aparat za led, možda ga želite dezinficirati s nekim razrijeđenim sredstvom za izbjeljivanje (1 žlica bjelilo za jedan galon vode).

5. Uvjerite se da je sve suho prije nego što ga vratite.

Dopustite spremnik za led i sve dijelove koje ste izvadili da se potpuno osuše prije zamjene u zamrzivaču. Zašto? Svaka preostala vlaga mogla bi zamrznuti i ispucati kantu ili pokretne dijelove. Kada budu spremni, ponovo iskopčajte hladnjak prije nego što ponovo instalirate proizvođača i spremnik za led, a zatim ponovno uključite kada ste gotovi.

Više o čišćenju vašeg zamrzivača

  • Kako očistiti zamrzivač
  • Jedna stvar koju trebate očistiti svoj zamrzivač
  • Vaš 7-korak plan čišćenja i organiziranja vašeg zamrzivača

Posebna zahvala Kenmoreu za ove savjete.