4 Zatvoreno bilje koje ne uspijevaju (i kako ih uzgajati)

Možda ste imali isti san kao i ja: Vani, snijeg je na tlu, a vjetrovka negativnog, a ne-čak i tvari, više, ali u kuhinji je raskošan mirisom svježih aromata iz vašeg kućni vrt. Na prozoru se nalazi prozirni, papriki bosiljak, dok lavanda izlazi iz svog plantaže. Južne, zrele rajčice obješene su lijeno od vinove loze na pultu, a stablo citrusa upravo je procvjetalo.

Oh, samo da su to istinite. Nažalost, češće nego ne, prirodna okolina biljke jednostavno se ne može ponovno stvoriti u zatvorenom prostoru. Postoje, međutim, neke iznimke od pravila.

Moguće je uzgajati bilje u zatvorenom prostoru, čak i tijekom zime, bez nježnih listova treperi i blijedi u malom vitkom od žuljeva s prvim rumenjem hladnoće. Sve je u pitanju selekcije – znajući koje bilje doći kako bi vaša kuhinja bila mirisna i okusljiva – i što treba učiniti kako bi ih zadržali na taj način.

Biljke poput bosiljka, krumpira ili korijena mogu biti preosjetljive za održavanje izazova unutarnjeg grijanja i hlađenja, promjenjivog dnevnog svjetla i nedostatka vlažnosti. Umjesto čipkaste filigree ovih lišća, odlučite se za robusne i stabilne biljke koje su više strukturne i mogu izdržati promjene u temperaturi, vlazi i sunčevoj svjetlosti. Evo nekih pravila (zeleno) palca za uzgoj bilja u zatvorenom prostoru i četiri zdrava bilja da biste započeli.

Kako rastu bilja u zatvorenom prostoru

Uzgoj vašeg unutarnjeg bilja može vam pomoći, sve dok držite tri ključna čimbenika: svjetlo, temperatura i vlažnost.

Neka bude svjetlost

Kao što svi znamo, biljke ovise o svjetlosti kako bi preživjele. Oni također ovise o svjetlosti kako bi stvorili okus. Nedostatak adekvatne sunčeve svjetlosti dramatično će smanjiti okus vašeg bilja. Za početnike vrtlari vani, možete okusiti da vaša biljka ne radi dobro prije nego što ga vidite. Idealno, želite staviti bilje u prozor koji će primiti najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Ako to nije moguće u vašem prostoru, razmislite o dodavanju rasta svjetlosti ili stavljanju biljaka pored fluorescentne žarulje kako biste povećali izlaganje svjetlu.

Držite svoje biljke toplo

Zatim, provjerite je li područje u kojem će vam se biljka održati ostati unutar temperaturnog područja od 65 ° F do 75 ° F. Ako živite u sjevernoj klimi, imajte na umu da plasman u blizini prozora može biti prilično hladniji od udobnog termostata od 72 ° F u zimskim mjesecima. Pazite da svoje lisne prijatelje postavite na mjesto gdje će biti dovoljno topli.

Nemojte prelaziti vodu

Konačno, i vjerojatno najvažnije, pitanje je vlage. Većina biljaka morat će adekvatno suh (ali ne sušiti!) Između navodnjavanja kako bi se izbjeglo truležno korijenje. Započnite odabirom lonca s donjim otvore za drenažu (najmanje jednu veliku rupu) na dnu. Volim koristiti neoblazene gline lonce za bilje, jer će također pomoći da se osigura da vlaga ne bude zarobljena u spremniku.

Općenito, želite svoju vodu napuniti kad je površina tla suha na dodir (ali ako pritisnete dolje u tlo, osjetit ćete vlagu). Zalijevajte svoje bilje jednom tjedno ako je zrak suh, ali pazite da vam biljke dobivaju dovoljno struje zraka tako da se vlaga ne pretvori u praškasti plijesan ili truležno.

(Slika: Geraldine Campbell)

4 zdrava bilja koja će se uzgajati u zatvorenom prostoru

1. Rosemary

Pozivajući se iz Mediterana, Rosemary dobiva svoje ime s latinskog za “rodu mora”. I dok ne trebate živjeti u Santorini da biste uzgajali svoju Rosemary, mudro je razmotriti svoju rodnu provenijenciju pri rekreaciji životnih uvjeta. Rosemary voli puno sunčeve svjetlosti (šest do osam sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno), a voli se zalijevati, ali ne mokro. Pazite da svoju biljku napunite samo kad je površina gornjeg dijela zemlje suha i dopustite dovoljno drenaže u vašem loncu da izbjegnete korijen korijena.

Sunčeva svjetlost: Svijetlo, izravno; šest do osam sati dnevno.

Voda: Kada je vrh tla suhu na dodir; Nemojte pretjerivati.

Pazi na: Praškasti plijesni, korijen korijena, unutarnji štetnici.

2. Timijan

Jedno od najjednostavnijih biljaka koje se uzgajaju, ovo se srce zrelog zelenila uzgaja od davnih Grka koji su koristili slatke mirisne lišće u ritualima kupanja. U kulinarskom svijetu, to je središnji sastojak i za bilje de Provence i za’atar. Kada raste timijan, najvažnije je voditi drenažu. Timo je više otporan na sušu od većine biljaka, tako da je rezultat izrazito osjetljiv na prelijevanje vode.

Sunčeva svjetlost: Svijetlo, izravno; šest sati dnevno.

Voda: Kada je vrh tla suhu na dodir.

Pazi na: Pšenice, bradavice.

(Slika: Abbye Churchill)

3. Požar

Kulinarski wunderkind, šikare dodaju travnatu svjetlost na gotovo sve jelo poput češnjaka, ali slađe, ili kao luk, ali zeleniji. I oni su fantastično jednostavni za rast. Posjekotina vole vlažnu okolinu; vode dva puta tjedno. Kada podrezujete pepeo za kuhanje, ostavite najmanje dva centimetra iznad korijena.

Sunčeva svjetlost: Svijetlo sunce; najmanje četiri sata dnevno.

Voda: Dva puta tjedno.

Pazi na: Žuti savjeti znače neodgovarajuće svjetlo.

4. Mint

Nestrpljivi uzgajivači bit će velikodušno nagrađeni mentom, jer je to strašno plodan. Obavezno držati mentu u vlastitom loncu, u posudi s velikom površinom i na udaljenosti od ostalih bilja, kao “trkač”. Njegovo buđenje može ga učiniti nekom vrstom vrtnog gangstera, preuzimajući susjedne teritorije. I svakako eksperimentirajte s različitim vrstama – ima više od 600, a sve s malo drugačijim okusima koje možete odabrati!

Sunčeva svjetlost: Svijetlo sunce; najmanje šest sati dnevno.

Voda: Kada je vrh tla suhu na dodir.

Pazi na: Stisnuti cvijeće kako se pojavljuju, i tanke lišće redovito.