3 načina da postavite svoj Pashal Seder Plate

Sederova ploča najvažniji je dio bilo kojeg Pashu Seder. Bogata je simbolizmom, značenjem i poviješću. I to je ono što se u središtu obrednog obreda. (Zabavna činjenica: Mnoge dizajne ploča oblikuju šest predmeta u šest točaka židovske zvijezde.)

Ako niste sigurni kako to postaviti, ipak, to može biti vrlo stresno. Što ako zaboravite nešto? Što ako stavite nešto na pogrešno mjesto?

Bez obzira hoćete li boraviti seder ove godine ili samo idete na jedan, trebate znati što se događa na ploči Seder i zašto. Naravno, došlo je do nekih promjena tijekom godina, a neke obitelji dodaju, mijenjaju ili preuređuju stavke. Ali kunem se da to zapravo nije sve da komplicirano. Pogledajte za sebe.

(Slika kredita: Lauren Volo)

1. Tradicionalni Seder ploča

Iako ima dosta novih, modernih pletiva ili dodataka, tradicionalno postoje šest glavnih stavki koje idu na ploču Seder. Kako se Sederova ploča uređuje razlikuje se od obitelji i njihovih tumačenja; ovo postavljanje je jedna zajednička opcija.

Evo što svaka stavka znači: Saznajte više o 6 elemenata tradicionalne ploče Seder

(Slika kredita: Lauren Volo)

2. Seder ploča za vegane

Pasha je proslavljena tisućama godina. Ali to je 2018, dečki! Ako je vaša obitelj malo prilagođena vremenu (ili ako imate vegan na vašem popisu Sederovih gostiju), možda ćete biti zainteresirani za ovo uzimanje modernog Seder ploča.

Ažurirajte svoj Pashal: Ovaj Seder ploča je 100% veganski

(Slika kredita: Lauren Volo)

3. Sederova ploča za društveno svjesno

Svaka pojedina stavka na Sederovoj ploči koristi se za predstavljanje nešto iz starih Židova. Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje kada bi saznali kako se, kako vrijeme nastavlja, obitelji počele razmjenjivati ​​stavke ili dodavati nove u potpunosti kako bi stvorile Sederov tanjur s posebnim mjestom za stolom s personaliziranim dodirom. Pogledajte ove ažuriranja – svi oni daju glavu društvenim pitanjima koja se događaju u svijetu oko nas.

Saznajte više o stavkama: Ažurirajte Tradicionalni Seder Plate. Evo kako.

(Slika: Rabbi Josh Franklin)

Bonus: Rabi’s Liquid Seder Plate

Predstavljamo vam, što bi to moglo biti, prvi svjetski pekarski Sederov tanjur. To je zamisao rabinog Josha Franklina iz Židovskog centra Hamptona u New Yorku, a dodao ga je već tradicionalno Sederu u posljednjih pet godina. “Svaki sudionik u sederu ima izbor tekuće ili čvrste forme … većina ide s sokom”, kaže on.

Saznajte što je na njemu: Morate provjeriti ovaj rabi’s Liquid Seder Plate