Matlagningskurs Dag 2: Lök och vitlök

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkrediter: Kitchn)

  • Dagens lektion: Lök och vitlök
  • Målet: 20 lektioner, 20 dagar att bli en bättre kock hemma
  • Ange för att vinna Kitchn Cookbook: Helt enkelt dela och tagga foton på din Kitchn Cooking School framsteg på Instagram och Twitter med #kitchnschool för att komma in för en chans att vinna. Vi ger bort en kopia för varje läxauppdrag under Kitchns matlagningskola. Se regler och föreskrifter.
  • Registrera och se alla lektioner hittills: Kitchns matlagningskola

Lök och deras flotta små kusiner, vitlöksklyfta, är så grundliga för så mycket av vår matlagning att vi spenderar en hel dag att prata om dem. Dra dina lökskyddsglasögon ur lådan och gör dig redo att hugga lite glödlampor – det kommer att bli skarpt upp här.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Dag 2 Lektion: Lök & Vitlök

Varför är lök och vitlök speciellt? Varför spendera en hel dag på en grönsak när det finns så många härliga, färgglada grönsaker där ute? Det beror på att lök verkligen utgör grunden för vår matlagning. De är ofta det första som går i pannan, och de är smaken bas för allt från kyckling soppa till en snabb weeknight skillet pasta. Kokade lök ger rätter en rik umami smak och en subtil sötma – du vet inte alltid lök är det när maträtten har kryddats och sås, men du skulle definitivt sakna dem. Vitlök är också viktigt för dessa bassmaker, och eftersom det delar så många likheter med lök talar vi om dem samtidigt.

Basic Lökanatomi: En lök är en glödlampa som växer precis under jordens yta. Om du tittar på en, ser du en hård rund knapp på botten, eventuellt med några scraggly rötter som fortfarande växer från den. På den andra änden smälter lökarna till en snygg punkt – det är här den gröna spiran skulle växa upp i luften. En lök är täckt av några paprika lager som kan sträcka sig i färg från djupguld till ljusgul till lila. Under de papperskikt är tjockare, ätbara lager som är mycket vattna och luktar ganska kraftfulla.

Titta på videon nedan för att se det bästa sättet att tärna en lök.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Grundläggande vitlökanatomi: Likt lök, vitlök är lökar som växer precis under jorden. De har också en scraggly root end och en avsmalnande punkt. Till skillnad från lök växer vitlök i separata kryddnejlika – hela glödlampan (a.k.a. “huvudet”) kommer att täckas med några tunna papperslager, men under de är separata kryddnejlika i sina egna pappersliknande jackor.

Hur man förbereder lök och vitlök för matlagning: De yttre pappersskikten är oätliga; vad vi vill ha ligger under! Använd dina fingrar för att avlägsna de tunna, tuffa papperslagren runt löklökan eller vitlökskyddet. De borde avskalas ganska enkelt. Med lök är det bra att skära löket i halva genom från pol till pol, genom roten och sedan avlägsna de yttre lagren.

Med vitlök, när du har avskalat de yttre skikten behöver du fortfarande ta bort det hårda pappret från den enskilda näsan. För att göra detta kan du krossa klyftan under din kocks knivs platta (så här), kläm den som en citronkil tills huden spricker (så här) eller skaka den i en burk (så här). En gång skalas, tärning, skiva eller hakiga löken eller vitlök som anges i receptet. Glöm inte att klippa bort det hårda rotänden.

Titta på videon nedan för det roligste sättet att skalla vitlök!

Styrning av biten: Rålök och vitlök är potenta varelser. Ibland är det önskvärt, som i en färsk sallad eller en grön pesto. Men andra gånger … inte så mycket. Vi kontrollerar “biten” och den övergripande smaken av lök och vitlök på två sätt: snittets storlek och tillagningstiden. Mindre bitar av lök och vitlök smälter i en maträtt, blir en subtil närvaro som försiktigt fyller hela skålen, medan stora skivor kommer att ha en mer dominerande närvaro. Ju längre du lagar lök och vitlök, desto mer går deras smak från skarp och bitande till söt och ojämn. Transformationen är verkligen otrolig – du skulle knappast tro att de är samma grönsaker.

Proffstips!

Om smaken av rålök är för kraftig eller kryddig för dig i en rå skål som salsa eller sallader, temperera biten genom att nedsänka de skurna löken i kallt vatten eller syra från receptet (som limejuice i salsa eller vinäger i sallad dressing) i ca 10 minuter före servering.

Lök och vitlök i recept: Recept kommer vanligtvis att berätta hur lök och vitlök ska fyllas på höger i ingredienslistan: “1 gullök, tärningar” eller “3 vitlöksklyftor, malet.” Det antas att du ska skalla löken eller vitlök innan du huggar och att du kommer att kasta det hårda rotänden.

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkrediter: Henry Chen)

Varje lektion har tre läxor. Kanske har du redan fått en ned, eller du har bara tid för en snabb studieperiod. Så Välj en, och visa oss genom att märka den med #kitchnschool på Instagram eller Twitter.

(Bildkrediter: Henry Chen)

Hingsty: Titta på dessa videoklipp: Hur tärning en lök och 3 bästa sätt att kläcka vitlök

(Bildkrediter: Henry Chen)

Öva: Smörj en lök smidigt, var noggrant uppmärksam på roten och stamändarna. Använd resultaten av ditt arbete i ett av recepten nedan för att göra middag ikväll.

(Bildkrediter: Henry Chen)

Förbättra: Caramelize ett parti lök och smaka dem var 5: e minut när de lagar mat. Tillsammans med provsmakning, se hur deras färg förändras och hur doften går från skarp till söt. Använd alla fem sinnen! Du får se hur löken går från rå och crunchy hela vägen till karamelliserad.

→ Här är vad du ska göra: Hur man karamelliserar lökar

Hur man karamelliserar lökar

(Bildkredit: Emma Christensen)

Kitchn Kokbok & Lök

Matlagningskursen inspirerades av vår nya bok, Kitchn Cookbook och det finns mycket i boken för att hjälpa din matlagningsskola erfarenhet.

Dagens tips: Se sidan 213 för ett recept som verkligen visar bort karamelliserade lökar – Risotto med Chanterelle-svamp, karamelliserade lök och Parmesanost.

5 Recept till öva Matlagning med lök och vitlök

  1. Kycklingbröst Sautéed med söt rödlök och citron
  2. Pizza med rostade röd paprika, korv & Jack Ost
  3. Sötpotatisgratin med karamelliserade lökar
  4. Thai Ginger Chicken Stir-Fry
  5. Hur man gör fransk lök soppa

Kitchns matlagningskola

Kitchns matlagningskola är 20 dagar, 20 lektioner för att bli en bättre kock hemma. Varje dag tacklar vi en viktig matlagning och förklarar vad du borde veta. Varje lektion har tre olika läxor, så du kan välja den som lär du vad du behöver. Oavsett om du vill uppdatera dina färdigheter eller börja från början, kom i skolan med oss!